2010 yılında Aral Moral’ın ilk kez haberleştirdiği, savaş ortamında yaşanmış çarpıcı bir olay, yıllar sonra aynı isimlerle bu kez Barak Kültür Merkezi tarafından video söyleşi formatında yeniden gün yüzüne çıkarıldı.
Baraka Kültür Merkezi’nin “Bir Mikrofon Bir Hikâye” ekibi, 20 Temmuz 1974 sabahı Lefke’ye bağlı Elye (Doğancı) köyünde patlayan kurşunlarla ağır yaralanan 10 yaşındaki İsmet Konca’nın ve onu kendi arabasıyla Lefkoşa Genel Hastanesi’ne götürerek hayatta kalmasını sağlayan Andreas Haralambous’la yıllar sonra yeniden buluşmasını ve bu buluşmanın ardından gelişen dostluğu izleyiciyle paylaştı.
Baraka Kültür Merkezi video röportajla ilgili yaptığı açıklamada, ‘Elye [Doğancı] köyüne Lefke’nin düştüğü haberi gelir. Eli silah tutanlar güvenlik amacıyla köyden ayırılırken, köyde kalan başta kadın, çocuk ve yaşlılar köy kahvesine saklanır. Köye inen ve saklanan köylüleri bulan Elen askerler, köy meydanına çıkardığı Elyelileri sorgulamak ve bilgi almak ister. Bu esnada Elen askerler arasında yaşanan karmaşa içerisinde bir silah patlar ve bir Elen asker ile bir küçük kız çocuğu yaralanır. Hafif yaralanan asker ile ağır yaralanan İsmet hemen Pendaya hastanesine [Bugünkü Cengiz Topel Hastanesi] kaldırılır.
Aradan günler geçer İsmet’ten haber alınamaz. Başta ailesi olmak üzere tüm köyün umutlarını tükettiği bir gün radyodan müjdeli haber duyulur. İsmet yaşıyor! Bunu duyan ailesi hemen yola çıkarak İsmet’i Lefkoşa Genel Hastanesi’nden alır ve çalan davullar, kesilen kurbanlar eşliğinde köyüne getirir. Vurulma anından, köye getirildiği güne kadar, neler yaşadığını, nasıl bir süreçten geçtiğini bilmeyen İsmet ve ailesi için bu dönem yıllar boyunca gizemli kalır. Bu gizem, barikat kapılarının açılması, Andreas isimli Kıbrıslı Elen’in yıllarca aradığı İsmet’i bulmasıyla son bulur.’ denildi.
İsmet Konca-Andreas Haralambous'un video röportajını YouTube’dan izleyebilirsiniz.
Yorumunuz