Avrupa Birliği (AB) maliye bakanları, Bulgaristan'ın para birimini benimsemesi için 8 Temmuz'da nihai onaylarını verdi. 1 Ocak 2026 itibarıyla, birliğin en fakiri ülkesi olan Bulgaristan ulusal para birimi levayı terk ederek avroya geçecek.
27 üye ülkenin bakanlarının bugün anlaşması ise yalnızca bir formaliteydi: Avrupa Komisyonu, Haziran başında Bulgaristan'ın avroyu benimsemek için gerekli tüm koşulları karşıladığını ilan etmişti. Aynı şekilde Avrupa Merkez Bankası (ECB) da olumlu görüş bildirmişti.
Enflasyon korkusu
2007'den beri AB üyesi olan Bulgaristan'da, ulusal para birimini terk etmekte herkes hemfikir değil. Son haftalarda, başkent Sofya sokaklarında toplanan birkaç bin protestocu, "Avroya hayır" yazılı pankartlar taşırken bazıları, plana karşı olduklarını ifade etmek için Bulgaristan Ulusal Bankası'nın önüne çadırlar kurdu.
Asıl korku, para birimi değişikliğinin enflasyonu körükleyeceği ve bunun da Avrupa düşmanlarının öfkesini artıracağıdır. Son anketlere göre, ankete katılanların neredeyse yarısı ülkenin gelecek yıl avro bölgesine girmesine karşı çıkıyor. Öte yandan, Avrupa taraftarları avroya geçişin Bulgaristan'ın Batı'daki jeopolitik dayanağını güçlendirecek ve ülkeyi Moskova'nın etkisinden koruyacak önemli bir adım olarak görüyor.
Salı günü Bulgaristan Başbakanı yeni para biriminin benimsenmesinin "uyumlu" ve "etkin " olacağına dair söz verdi. Bulgaristan daha önce avroyu benimsemek istemişti ancak ciddi bir siyasi krizin ortasında yüksek enflasyon nedeniyle şimdiye kadar bu gerçekleşmemişti.
Tek Avrupa para birimine geçiş 1 Ocak 1999'da elektronik işlemler için başlatıldı. Ancak somut halini 1 Ocak 2002'de, Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya dahil olmak üzere 12 AB üye devletinin ulusal para birimlerinin yerini alan euro madeni para ve banknotlarının piyasaya sürülmesiyle aldı.
Daha sonra bu ülkelere sekiz ülke daha katıldı: Slovenya, [güney] Kıbrıs, Malta, Slovakya, Estonya, Letonya, Litvanya ve son olarak 2023 yılında Hırvatistan. AB ülkelerinin tamamı, gerekli koşulları yerine getirdiklerinde euroya geçmeyi taahhüt etmiştir; ancak bu konuda belirlenmiş bir takvim bulunmamaktadır.
Tek istisna Danimarka’dır. Ülke, 2000 yılında euroyu reddeden bir referandumun ardından müzakere yoluyla euroya geçme muafiyeti elde etmiştir.
Haberin tamamını Le Monde'dan okuyabilirsiniz.
Yorumunuz