24-30 Ekim tarihleri arasında, Avrupa'daki ve Avrupa dışındaki kolluk kuvvetleri, koordineli EMPACT Ortak Eylem Günleri (JAD, Joint Action Days) kapsamında ateşli silah kaçakçılığı, uyuşturucu kaçakçılığı, göçmen kaçakçılığı ve insan kaçakçılığını ortaklaşa hedef aldı.
Ortak operasyona AB üyesi ülkelerden güney Kıbrıs ve AB üyesi olmayan ülkeler arasından Türkiye de katıldı.
Avusturya ve İspanya, AB'nin dış sınırlarında yoğunlaştırılmış kontrolleri ve özel operasyonları içeren iki faaliyet akışını, Avrupa Polis Teşkilatı Europol ise ilgili taraflar arasında operasyonel bilgi alışverişini koordine etti.
Toplamda, AB ajansları ve uluslararası örgütler tarafından desteklenen Avrupa çapında 34 ülke, büyük ölçekli koordineli eylemlere katıldı.
EMPACT Ortak Eylem Günleri'nde ulusal makamlar cinsel sömürü, zorla dilencilik ve zorla suç işlemeye yönlendiren insan ticaretini hedef aldı
EMPACT Ortak Eylem Günleri çerçevesinde, ulusal makamlar cinsel sömürü, zorla dilencilik ve zorla suç işlemeye yönlendiren insan ticaretini hedef aldı.
Memurlar, sınırlarda, otobüs ve tren istasyonlarında, genelevler, masaj salonları, aileler için barınaklar, aile içi şiddet mağdurları için barınaklar ve hastaneler gibi sömürüye açık yerlerde özel kontroller yaptı.
Ulusal makamlar da önleyici faaliyetlerde bulundu. Örneğin, Romen makamları hedef ülkelere giderken insan ticareti potansiyel mağdurlarını tespit etmek için bilinçlendirme ve önleyici faaliyetler yürüttü. Bu faaliyetler, kişilerin ve araçların kontrollerine, sokak alanlarındaki kontrollere ve insan ticareti ve sömürü tehdidi konusunda farkındalık yaratmaya odaklandı.
Ulusal yetkililer, eylem günleriyle bağlantılı bir dizi soruşturma geliştirdi. Bunun bir örneği, Hırvatistan'da çocuk cinsel istismarından şüphelenilen bir kişinin kimliğinin belirlenmesidir. Şüpheli, çoğunlukla reşit olmayan mağdurları sosyal ağlar aracılığıyla cezbediyordu. Soruşturma faaliyetleri, 14'ü reşit olmayan 16 mağdurun kimliğinin belirlenmesine yol açtı.
İngiltere makamları ayrıca çocuk cinsel istismarını hedef alan odaklanmış faaliyetler yürüttü.
Polis güçleri, sömürüye açık çocukları ziyaret etti ve yardıma muhtaç çocukların belirlenmesine yardımcı olmak için otellere ve yerel makamlara eğitim materyalleri dağıttı.
JAD sırasında, Birleşik Krallık'ta tespit edilen potansiyel kurbanların yaklaşık % 20'si reşit değildi.
İnsan ticaretini hedefleyen eylemlerde 254 tutuklama yapıldı. 910 potansiyel kurban ve 115 şüpheli kaçakçı tespit edildi. Operasyona 18.430 memur katıldı ve 205 yeni dava açıldı.
Küresel bazda 636 tutuklama yapıldı; 1,7 milyon Euro nakit paraya el konuldu; 335 yeni dava açıldı
Ekim 2022'de gerçekleştirilen EMPACT Ortak Eylem Günleri'nin küresel sonuçlarına göre, 636 tutuklama yapıldı. 910 potansiyel insan ticareti mağduru tespit edildi. 2.476 yasa dışı giriş tespit edildi. Ele geçirmeler arasında 106 ateşli silah, yarım ton uyuşturucu (çoğunlukla eroin ve esrar), elektronik ekipman ve yaklaşık 1,7 milyon Euro nakit paraya el konuldu. 335 yeni soruşturma başlatıldı.
Avrupa çapında organize suçla mücadelede yer alan polis, jandarma, sınır muhafızları, gümrük makamları ve ulusal birimler, EMPACT Ortak Eylem Günleri'nde iş birliği yaptı.
İstihbarat liderliğindeki yaklaşım, sınırlar ötesi operasyonel koordinasyon ve ilgili tüm yetkililerin ortak çalışması, müdahalelerin artmasına katkıda bulundu.
Bilgi alışverişi, ateşli silah kaçakçılığı, uyuşturucu kaçakçılığı, göçmen kaçakçılığı ve insan kaçakçılığına karışan suç şebekelerine karşı 335 yeni davanın açılmasını sağladı.
Ortak Eylem Günleri'nin genel katılımcıları
AB Üye Devletleri: Avusturya, Bulgaristan, Hırvatistan, [güney] Kıbrıs, Danimarka, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç.
AB üyesi olmayan ülkeler: Arnavutluk, Bosna-Hersek, Kosova, Moldova, Karadağ, Kuzey Makedonya, Sırbistan, İsviçre, Türkiye, Ukrayna ve Birleşik Krallık.
AB Ajansları: Europol, Eurojust, Frontex
Uluslararası ve kurumsal ortaklar: Batı Balkanlar'da ciddi ve organize suçlarla mücadele eden EUBAM, IPA/2019, Uluslarası Polis Örgütü INTERPOL, PCC SEE (Güneydoğu Avrupa Sekreterliği için Polis İşbirliği Sözleşmesi), SEESAC (Küçük Silahların ve Hafif Silahların Kontrolü için Güneydoğu ve Doğu Avrupa Takas Merkezi) ve SELEC (Güneydoğu Avrupa Kolluk Kuvvetleri Merkezi).
Kaynak: Europol
Yorumunuz