Dünya

Palyaço balıkları denizdeki sıcak hava dalgalarına vücut uzunluklarını kısaltarak dayanıyor

Yapılan yeni bir araştırma, palyaço balıklarının ısı stresine dayanabilmek ve sosyal çatışmalardan kaçınabilmek için küçüldüklerini ortaya koyuyor.

'Kayıp Balık Nemo' filminde başrolü paylaştığı balıklar, ABD'nin Newcastle, Leeds ve Boston üniversitelerinden akademisyenler tarafından incelendi.

Bilimsel çalışma, Papua Yeni Gine'nin Kimbe Körfezi'ndeki Mahonia Na Dari Koruma ve Araştırma Merkezi ile iş birliği içinde yürütüldü.

Ekip, iklim değişikliği nedeniyle giderek yaygınlaşan deniz sıcak hava dalgası sırasında beş ay boyunca her ay 134 palyaço balığının (Amphiprion percula) uzunluğunu ölçtü ve her 4-6 günde bir su sıcaklığını takip etti.

'Science Advances' dergisinde yayımlanan araştırma, palyaço balıklarının ısı stresi ile mücadele etmek için küçülerek, daha kısa olabilme gibi dikkat çekici bir yeteneğe sahip olduklarını ortaya koydu.

Küçülme, bireylerin ısı stresi olayından sağ çıkma şansını %78'e kadar artırıyor.

Çalışmada “Daha sık ve üreme partnerleriyle koordineli bir şekilde küçülen bireyler, ısı stresi olayı sırasında daha yüksek hayatta kalma oranlarına sahiptir.” denildi. 

Mercan resif balıklarının çevresel ve sosyal koşullara yanıt olarak vücut uzunluklarını kısalttıkları ilk kez görüldü.

Dünya okyanuslarındaki balıkların hızla küçülmesi bireysel küçülmelerden kaynaklanabilir

Çalışmanın yazarları dünya okyanuslarındaki balıkların hızla küçülmesinin, bireysel küçülmelerden kaynaklanabileceğini vurguluyor.

Yetişkin deniz iguanaları da (Amblyrhynchus cristatus) artan su sıcaklıklarına tepki olarak küçülürken, genç somon balıkları (Salmo salar) kış başında küçülüyor. İki yönlü vücut boyutu değişiklikleri (büyüme ve küçülme), bölgeye bağlı bireylerin metabolik taleplerini, çevresel bozulmanın ardından yiyecek bulunabilirliğinin azalması gibi dış koşullara uydurmalarına olanak tanıyor.

Kaynaklar: Science Daily - Science Advances

: